Картотека рецензия

Събрана е информация за над 10 500 наши поети

Винаги съм се ръководил от максимата, че човек идва на този свят не да вземе, а само да остави нещо. В крайна сметка, когато той си тръгва, разбира, че нещото, което иска да вземе със себе си, го няма. Има само това, което е оставил, което ще помогне на хората да изживеят живота си по-добре.

Така започва предговора на Картотека на съвременната българска поезия от Спас Антонов.

От 1954 година този лирико-сатиричен поет, автор и на много миниатюри, есета и епиграми, страстно събира публикациите на поетите по вестници, алманаси и списания, отделяйки половината си заплата за абонаменти. Бидейки като студент член на легендарния литературен кръжок "Васил Воденичарски" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", той се запознава с много млади поети тогава, които в последствие дават облика и високото ниво на българската поезия през втората половина на двайсти век. Това подтиква Спас Антонов да започне да събира публикациите и да изгражда една уникална картотека на българската поезия, която днес съдържа над 3 милиона изрезки със стихове от периодичния печат на 10 800 поети и информация за над 3200 поети, издали стихосбирки. Тези над 3 хиляди поети са подредени в каталог.

Според автора, известно е, че поезията колкото по-дълго съществува във времето, толкова по-бързо се разраства и става необхватна. Поезията е като слънчевата светлина. Тя се разсейва и прониква в най-дълбоките и тъмни кътчета на милиарди човешки души. Колкото и да се мъчим да съберем на едно място цялата слънчева светлина, все ще стигнем до безуспешен край. Така че и в този мой труд е невъзможно да се обхване необхватното, казва Спас Антонов.

Въпреки това неговият труд е много ценен, защото дава систематична информация за всички поети, които са се изявявали на страниците на литературния периодичен печат и са издавали книги в продължение на повече от половин век. Това, както казва и самият автор, не е опит за оценка на поетите и творчеството им, а историческа картотека, която има за цел да не пропусне нито един автор, пробвал творческите си сили на поетическото поприще, както и да улесни изследователите, давайки промените в имената на поетите и използването на псевдоними, което много често затруднява историческите търсения.

Интерес буди и изследването на роднинството между писателите или съпружеските връзки между творците. Такова нещо се прави за първи път. Показани са и зодиакалните знаци на поетите както по европейския, така и по японския зодиак.

Тази книга е истинска поетическа енциклопедия, която се издава за първи път у нас и е плод на усилията само на един човек в продължение на десетилетия. Ето защо тя заслужава да заеме мястото си не само в писателските, но и в читалищните и общинските бибилиотеки из цялата страна. Книгата е и безценен документ за времето си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар